Kraamzorg Baby Wonder

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg thuis is in deze vorm uniek op de wereld. Nergens anders op de wereld is deze vorm van zorg.

Kraamzorg thuis zorgt ervoor dat je in je eigen omgeving jullie kindje leert verzorgen, je voorlichting, advies en instructies krijgt over opvoeding en verzorging en je leert te kijken door de ogen van een baby. Je kan in je eigen omgeving bij komen en herstellen van de bevalling en leren hoe je op een ontspannen manier je kindje kan voeden en verzorgen.

Een kraamverzorgende voert dagelijks haar taken uit. Ze start vaak met het vragen naar de nacht, daarna begint ze aan de gezondheidscontroles die dagelijks en soms zelfs vaker uitgevoerd moeten worden. Ze checkt onder andere je hartslag, de baarmoeder stand, je temperatuur en je algehele fysieke en mentale toestand.

De kraamverzorgende indiceert waar nodig is, meer zorguren in overleg met de verloskundige. Ze draagt zorg voor het hygiënisch schoon houden van het sanitair en het kraambed. Daarnaast zorgt ze (afhankelijk van het zorg pakket) dat het huis netjes wordt bijgehouden en de visite ontvangen wordt met koffie/thee met mogelijk het traditionele beschuit met muisjes.

Er zijn verschillende soorten zorg pakketten waardoor er voor iedereen een passende zorg geboden kan worden.
De basis zorg bestaat uit 49 uur verdeeld over 8 dagen (acht dagen is standaard , en kan als het nodig is verlengt worden met nog maximaal 2 dagen).

Minimale zorg is er ook, dat is 3 uur zorg per dag voor 8 dagen. Tijdens deze zorg wordt er alleen aandacht gegeven aan de verzorging en controles van moeder en kind, de hygiëne waarborgen en het schrijven van rapportages.

Zorg op maat kan ook, deze variant kan een combinatie zijn van de minimale zorg en de basis zorg. Met deze variant kan gekeken worden welke zorg het beste bij je past.

Huishoudelijke taken zullen aangepast worden aan het aantal zorguren.

Het aantal zorgdagen blijft echter staan, tenzij het noodzakelijk is om de zorgdagen met maximaal 2 dagen te verlengen.

In de kraamweek leer je dat een goede hechting van groot belang is voor jullie kindje.

Een baby heeft meestal 9 maanden in de buik van de moeder gezeten en heeft nog minstens 9 maanden nodig om de hechting te voltooien.

Door een goede hechting zal een kind sneller op latere leeftijd met problemen bij de ouders aankloppen, het geeft een kind een sociaal veilig gevoel.

Samenwerking met verloskundigen

Als kraamverzorgende werken we nauw samen met verloskundigen.

Wij zijn de oren en ogen van de verloskundige als zij niet aanwezig zijn.Wij geven belangrijke gegevens door en maken samen een nieuwe indicatie van de zorg als dit nodig is.

De verloskundige kan aan de hand van de overgedragen gegevens, die we nauwkeurig bijhouden in het zorgdossier, een beleid opmaken of doorsturen indien dit nodig is.

Bij twijfel zullen wij altijd overleggen en indien nodig ook vragen om een extra bezoekje van de verloskundige.

Met sommige verloskundige hebben we nog meer samenwerking en hebben we ook regelmatig overleggen waarbij we met elkaar bespreken wat we van elkaar verwachten en wat de juiste werkwijze zou kunnen zijn bij bijvoorbeeld bijzondere wensen. Hierbij kan je denken aan onder andere een natuurlijke bevalling of een lotusbevalling. Jou wensen staan hierbij centraal.

We hebben respect voor jou wensen, normen en waarden.

Martha van “Lotus verloskundige zorg” is één van de verloskundige waar wij nauw mee samenwerken. Uiteraard kan je bij haar ook terecht voor een “normale” bevalling.