Kraamzorg Baby Wonder

Zwangerschap

Zwanger zijn is iets heel bijzonders.

In je lichaam vormt zich een klein wezentje tot mini mensje. Je lichaam is hier-voor gemaakt en hormonen gieren door het lijf om de alle processen die nodig zijn om het kleine wondertje in je buik, uit te doen groeien tot een baby.

Bij die processen kunnen er ook ongemakken ontstaan. Misselijkheid en gespannen borsten zijn vaak de eerste symptomen naast het uitblijven van je menstruatie die je vertellen dat je zwanger bent. De invloed van hormonen die nodig zijn om alle fysiologische processen in gang te zetten ten behoeve aan het in stand houden van de zwangerschap en het creëren van het nieuwe mini mensje. Je bloedvolume neemt toe, je hart moet daardoor sneller pompen en zal je sneller buiten adem raken dan normaal.
Het circulerend bloedvolume neemt maar liefst toe met 1,5 liter, je krijgt dus meer bloed. Dit wordt verdeeld voor de doorbloeding van de placenta, de doorbloeding van de nieren, de doorbloeding van de huid (warmere handen, rode handpalmen, betere kou tolerantie) en een klein deel gaat naar het maag-darm kanaal en naar de borsten. Het bloed is ook wat dunner. De hartslag stijgt met 10-15 slagen per minuut en het slag volume met 5-10 ml.

Bij het zitten, staan en lopen wordt de circulatie uit het onderste deel van het lichaam wat belemmerd. De druk neemt daar wat toe waardoor er makkelijk spataderen en aambeien kunnen ontstaan. Ook het ophopen van vocht in voeten en enkels wordt daardoor veroorzaakt.

Doordat de hormoonhuishouding drastisch veranderd met een zwangerschap, kan je allerlei klachten krijgen of anders ervaren. Het hormoon progesteron zorgt er voor dat er geen contracties in de baarmoeder plaatsvinden en de bevruchte eicel niet door het lichaam wordt uitgestoten (voor het lichaam is het vruchtje een lichaamsvreemd materiaal) dit hormoon veroorzaakt ook een hogere gevoeligheid van het ademcentrum.
De ventilatie in de longen neemt toe met 40% door een groot ademvolume. Dit veroorzaakt fysiologische hyperventilatie in de zwangerschap. Vaak kortademig zowel in rust als bij geringe inspanning.

Doordat progesteron een spierverslappende werking heeft worden de nierbekkens en urineleiders wat wijder. Dit heeft als gevolg dat je gevoeliger bent voor blaasontstekingen. Incontinentie komt daardoor ook meer voor.

Misselijkheid in het eerste trimester komt het meeste voor en wordt veroorzaakt door het hormoon HCG. HCG is het zwangerschapshormoon wat ervoor zorgt dat de zwangerschap in stand blijft het eerste trimester. Na 3 maanden neemt de productie van dit hormoon steeds meer af, het blijft echter de hele zwangerschap aanwezig.

Ook de grote snelheid waarmee de lichamelijke veranderingen bij een zwangere vrouw plaatsvinden, speelt een rol, bijvoorbeeld in bloedsomloop en spijsvertering. Bij de meeste vrouwen is de misselijkheid dus na de eerste 3 maanden weer over.
Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap is de eetlust weer vergroot en kan je trek krijgen in allerlei producten waar je vroeger geen trek in had, of waar je altijd zo dol op was nu niet meer wil eten of drinken.

Doordat het hormoon Progesteron het spijsverteringskanaal minder bewegelijk maakt zal je daardoor klachten krijgen. Het verminderde vermogen om spontaan te bewegen, maakt dat het voedsel in de maag langer verblijft waardoor je meer last kan hebben van maagzuur en misselijkheid. Dit verminderde vermogen om spontaan te bewegen geeft ook problemen in de darmen, obstipatie is daar een schoolvoorbeeld van. Aambeien kunnen daar weer een gevolg van zijn naast het dunner worden van je bloed en het slapper worden van de vaatjes. Deze klachten kunnen verminderd worden door vezelrijk te eten en veel te drinken.

Je lichaam heeft meer ijzer nodig maar dit is voor de meeste niet haalbaar om dit uit de voeding te halen. Je baby neemt het ijzer wat het nodig heeft tot zich, dit kan ten koste van de zwangere gaan. IJzer te kort komt relatief vaak voor.